Błonnik to oczywiście włókno pokarmowe, które nie ulega trawieniu, a pomimo tego jest niezwykle potrzebne w prawidłowym jego funkcjonowaniu. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca konsumpcję 27-40 gram błonnika na dzień – dlaczego? Jakie są najważniejsze właściwości błonnika? W jakich pokarmach można go znaleźć? Zobacz nasze propozycje na błonnik w diecie.
Czym właściwie jest błonnik?
Błonnikiem określamy składniki budulcowe ścian komórkowych roślin, które nie są trawione przez przewód pokarmowy człowieka. Zbudowany jest z szeregu różnych substancji – każda z nich oddziałuje na organizm człowieka w inny sposób. Rozróżnia się go na podstawie wielu właściwości, jednak najczęściej mówi się o dwóch frakcjach: błonnik może być rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie.
Błonnik rozpuszczalny
Odpowiada on za uczucie sytości – wiąże dużą ilość wody i pęcznieje w żołądku rozciągając jego ściany. Co więcej – błonnik w diecie obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL. Znaleźć można go w takich pokarmach jak:
- płatki owsiane i otręby owsiane,
- soczewica,
- owoce takie jak jabłka, gruszki, pomarańcze, truskawki,
- warzywa takie jak fasola, groch, ogórki, seler i marchew,
- orzechy,
- nasiona lnu.
Zobacz również: Zakwasy. Jak radzić sobie z zakwasami i bólem
Komentarze