Jesienne owoce. Jesień to pora roku, która kojarzy się z wieloma pięknymi barwami. Liście na drzewach są żółte, brązowe, a nawet czerwone. Niekiedy przebija się przez nie jeszcze kolor zielony. Może i wrzesień nie jest zbyt lubianym miesiącem, w szczególności przez uczniów, ale jest też czasem, kiedy w sadach pojawia się wiele smakowitych owoców. Można samodzielnie zbierać je z krzaków i drzew, a także można udać się ka zakupy do ulubionego sklepu, gdzie czekają starannie wyselekcjonowane plony. Jakie warto jeść?
Jesienne owoce – śliwki i gruszki
Piękne owoce na jesień idealnie nadają się na przetwory. Wśród nich na pewno króluje śliwka oraz gruszka. Dwa, które występują w różnych odmianach, mają do zaoferowania niebagatelny smak, ale także wiele innych rzeczy.
Zobacz również: Pielęgnacja cery tłustej. Jak prawidłowo o nią dbać?
Wśród właściwości śliwki można wymienić:
- zapobiega miażdżycy,
- zapobiega chorobom nowotworowym,
- zawiera witaminę E, która zaliczana jest do najlepszych przeciwutleniaczy,
- poprawienie apetytu,
- pozytywny wpływ na pracę układu trawiennego.
Śliwki zawierają witaminy z grupy B. To dzięki nim można cieszyć się dobrym humorem, a także mniejszą ilością stresu.
Gruszki to jesienne owoce, o bardzo charakterystycznym kształcie, które mogą pomóc:
- w walce z zaparciami,
- w obniżeniu ciśnienia krwi,
- zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu,
- przy…
Komentarze