10 najlepszych produktów spożywczych przypadkowo wynalezionych

„Wypadek to nazwisko największego ze wszystkich wynalazców”. Słowa wypowiada amerykański autor – Mark Twain. Prawdą jest, że wiele z wynalazków zmieniających życie w historii świata powstało przypadkowo.

Lista najlepszych produktów spożywczych które przez przypadek zostały wynalezione. Wielkie wynalazki, takie jak rentgen, szkło bezpieczne, zapałki, kuchenka mikrofalowa itp., Są wynikiem przypadkowych i niezamierzonych serii działań. Ale czy wiesz, że istnieją produkty spożywcze, które są najczęściej spożywane przez ludzi i są wynikiem przypadkowego wymyślenia. Dowiedzmy się więc o 10 przypadkowo wynalezionych produktach spożywczych.

Ciasteczka czekoladowe

produktów spożywczych

Ciasteczka z kawałkami czekolady uwielbiają nie tylko dzieci, ale także młodzież i dorośli. Ciasteczko z kawałkami czekolady zostało przypadkowo wynalezione przez Ruth Graves Wakefield w 1930 roku. Wynalazek nastąpił, gdy Ruth zdecydowała się przygotować partię ciasteczek Chocolate Butter Drop Do, ale po uświadomieniu sobie, że nie ma czekolady piekarskiej, zamiast tego dodała połamane kawałki czekolady Nestlé bar i tam wynaleziono nasze uwielbiane ciastko z kawałkami czekolady.

Chipsy ziemniaczane

Czipsy

Chipsy ziemniaczane zostały wynalezione przez szefa kuchni George’a Cruma w 1853 roku. Jak głosi historia, szef kuchni Crum wynalazł chipsy ziemniaczane przypadkowo, gdy klient w Moon Lake House w Saratoga Springs narzekał, że smażone ziemniaki nie są wystarczająco cienkie, nawet po ich wielokrotnym pokrojeniu. Następnie postanowił pokroić ostatnią partię ziemniaków tak cienko, jak to możliwe, usmażyć, a następnie posolić i wysłać do klienta. Klient je uwielbiał i wymyśliliśmy nasze pierwsze chipsy ziemniaczane.

Popsicles

Lody na patyku, które zostały przypadkowo wynalezione

Lody następne z produktów spożywczych wynalezionych przypadkowo. Niezwykle popularny wśród dzieci ten lodowy pop został wymyślony przez 11-letniego dzieciaka o imieniu Frank Epperson w 1905 roku. Pewnego letniego dnia Epperson zostawił w nim swoją mieszankę napojów gazowanych i wodę z patykiem, a następnie zapomniał o napoju, dzięki czemu pozostał na zewnątrz na zimno noc. Następnego ranka, kiedy wyszedł, Epperson znalazł w szklance swojego drinka zamrożonego z drewnianym patyczkiem. Nazwał swoje odkrycie „Epsicle”, ale później zmienił je na „popsicle”.

Piwo

Piwo, które zostało przypadkowo wynalezione

Mówi się, że ogromnie konsumowane „piwo” napoju zostało odkryte przez Mezopotamczyków około 10000 lat temu. Wynalazek miał miejsce, gdy próbowali przechowywać ziarno na chleb, ale z powodu wilgoci w ich magazynach spowodował fermentację ziarna. niektórzy Mezopotamiczycy byli na tyle odważni, by skosztować tego trunku i wynaleziono „piwo”.

Rożki do lodów

Rożki do lodów

Lody w rożku zostały wynalezione w 1904 roku na targach Louis World przez Ernesta A. Hamwi. Lody w rożku zostały odkryte, gdy sprzedawca lodów na targach wybiegł z miski, aby podać lody. Po zobaczeniu tego sprzedawcy obok niego, który sprzedawał gofry, wpadł na pomysł, aby obrócić gofr w kształt stożka dla lody. Pomysł podania lodów w rożku jak wafel wydaje się przekonujący dla klienta i możemy zobaczyć, jak rożek trafił do naszego serca.

Coca cola

Koksowe produkty spożywcze, które zostały przypadkowo wynalezione

COCA-COLA to również jeden z produktów spożywczych. John Stith Pemberton amerykański farmaceuta wynalazł coca-colę w 1886 roku w Atlancie. Podczas bitwy o Columbus, Pemberton został kontuzjowany, co doprowadziło go do uzależnienia od morfiny. Aby wyleczyć swój nałóg, Pemberton badał i eksperymentował ze środkami przeciwbólowymi, które miałyby służyć jako alternatywa dla jego uzależnienia. W końcu po kilku eksperymentach stworzył syrop z liści koki i win koki. Syrop nazwał francuską koka winną Pembertona, ale później, w 1886 roku, ze względu na zakaz spożywania alkoholu, wprowadzono bezalkoholową wersję wina, nazywając je popularnie znaną COCA-COLA.

Sos Worcestershire

Sos Worcestershire Przedmioty żywnościowe, które zostały przypadkowo wynalezione

Kolejnym z produktów spożywczych jest przypadkowe wynalezienie sosu Worcestershire miało miejsce w mieście Worchester w Anglii w 1835 r. Po powrocie do Anglii Lord Marcus Sandy, były gubernator Bengalu w Indiach, zapragnął swojego ulubionego indyjskiego sosu i mianował właścicieli drogerii John Lea i Williama Perrinsa, aby go odtworzyć, ale z powodu silnego zapachu sosu z mieszanki warzyw i ryb postanowili przechowywać go w piwnicy i zapomnieli o nim na całe dwa lata. Okres leżakowania zmienił smak sosu i od razu stał się hitem wśród klientów.

Chrupki Serowe / Loki

Chrupki Serowe, Loki

Historia wynalezienia chrupek serowych jest bardzo niezwykła i dziwna. Przypadkowe wynalezienie skrętów sera nastąpiło w 1935 r. Przez producenta karmy dla zwierząt Flakall Company z Beloit w stanie Wisconsin. Pracownicy wprowadzali wilgotną kukurydzę do młynka w celu zmniejszenia zatykania maszyny. Edward Wilson, pracownik korporacji, zauważył, że wilgotna mąka kukurydziana wychodziła w postaci podpuchniętych wstążek i postanowił zabrać ją do domu i dodał trochę przypraw, aby zrobić pierwsze chrupki serowe.

Nachos kolejny z produktów spożywczych

Nachos Produkty spożywcze, które zostały przypadkowo wynalezione

Podczas II wojny światowej wymyślono przypadkową kuchnię, którą dziś cieszy się różnorodnym smakiem na całym świecie. Ignacio Anaya, który był szefem kuchni w restauracji Victory Club w Piedras Negras w Meksyku, niedaleko Fort Duncan, miał okazję gościć grupę głodnych żon amerykańskich żołnierzy. Anaya postanowiła przykryć talerz Totopos tartym serem i pokrojonymi w plasterki papryczkami jalapeños i podany jako przystawka. Kuchnię nazwano „Nachos”, od imienia Anaya nacho.

Płatki Kellogg’s

Płatki Kellogg's

Płatki kukurydziane najczęściej spożywane na śniadanie są w rzeczywistości przypadkowym odkryciem. W XIX wieku John Harvey Kellogg wraz ze swoim bratem Willem Keithem Kelloggiem próbowali przygotować produkt spożywczy, który powstrzymałby masturbację, ale przypadkowo pozostawili pszenicę do wyschnięcia i osuszyli ją po wysuszeniu, aby wyprodukować płatki pszenne. Po odkryciu w 1906 r. Will Keith Kellogg postanowił poeksperymentować, przechodząc z pszenicy na kukurydzę i sprzedawać ją samodzielnie, aby wynaleźć płatki kukurydziane na zielone śniadanie.

Tak więc było to 10 najlepszych produktów spożywczych, które zostały przypadkowo wynalezione, ale lista nie kończy się na tym, jest o wiele więcej produktów spożywczych i innych rzeczy, które są wynikiem wypadków, które zmieniły świat.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Co myślisz?

Avatar of zWEB

Napisane przez zWEB

zWEB to miejsce najciekawszych informacji z sieci takich jak ciekawostki, newsy, artykuły, plotki i inne. Dodaj znalezione treści komentując je i głosując na nie.

10 najbardziej wyszkolonych ras psów rodzinnych

Trzy kroki do piękna! Czy już znasz najlepszy preparat do bioregeneracji skóry Linerase? | Kobieta na Czasie

Najlepszy preparat do bioregeneracji skóry