Jedna z najpopularniejszych potraw do wina przywodzi na myśl śródziemnomorskie wakacje, jest zdrowa i lekkostrawna. Czego chcieć więcej? Pozostaje dobrać do niej równie przyjemne wino!
Jakie wino pasuje do dań z owocami morza?
Nie powinno dziwić, że wiele z win najlepiej współgrających z owocami morza pochodzi właśnie z nadmorskich regionów Chorwacji, Hiszpanii, Portugalii czy Włoch. W foodpairingu często wykorzystuje się klucz geograficzny, aby dzięki zestawieniu z sobą dań i napojów z tych samych obszarów uzyskać idealną harmonię.
Owoce morza wyśmienicie smakują w połączeniu z białym winem z cytrusowym bukietem, ale sprawdzi się tutaj także wino musujące, które dzięki zawartości dwutlenku węgla daje wrażenie orzeźwienia. Dobrym pomysłem są też młode, świeże wina różowe. Mile widziane w aromatach są akcenty jabłek oraz owoców tropikalnych.
A jakie szczepy warto łączyć z morskimi potrawami?
Za uniwersalne rozwiązanie, które polepszy smak tak homara, jak i ośmiornicy, uchodzi Chardonnay. To wino spodoba się miłośnikom klasyki, a także uratuje Was, gdy na stół wjedzie kilka odmiennie przyprawionych potraw.
Do popularnych w zestawieniu z owocami morza szczepów należą też kwiatowo-pieprzny Gewurztraminer oraz ziołowy Gruner Veltliner. Choć oba te szczepy częściej można znaleźć w zimniejszym klimacie niż słoneczne Śródziemnomorze, to jednak ich soczysta świeżość stanowi wymarzone towarzystwo dla skorupiaków.
Do dań z darów morza wybitnie nadaje się również uwielbiane na całym świecie Prosecco. Jego perlistość w połączeniu z orzeźwiającymi, cytrusowymi nutami doskonale podbije smak kalmarów czy ośmiornic.
Słone ostrygi natomiast komponują się dobrze z winem kwaskowatym jak Riesling. Jego cytrusowe nuty to także odpowiednia przeciwwaga dla morskiego posmaku ostryg.
Z kolei do muli warto dobrać coś nieco słodszego. Półwytrawne wino różowe przyjemnie ożywi tę potrawę. Po różowe wino należy sięgnąć też, jeśli owoce morza zamierzacie podać w formie sałaty.
Aby nie zdominować smaku eleganckiego homara, warto mieć pod ręką równie szlachetnego francuskiego Chablisa. Bogaty, zniuansowany bukiet tego wina komponuje się z wykwintną prostotą skorupiaka.
Wreszcie, kolacja z owoców morza w kremowym sosie to zadanie dla Chenin Blanc. Jego mocno owocowe, naturalnie słodkie nuty poradzą sobie z cięższymi akcentami śmietany.
W przypadku krewetek zwróćcie przede wszystkim uwagę na metodę ich przyrządzenia. Krewetki podsmażone z solą i pieprzem, skropione sokiem z cytryny to propozycja dla delikatnych, białych win, w stylu Albarino oraz Vinho Verde. W przypadku większej ilości składników wino powinno być bardziej wyraziste, dlatego do kieliszków nalej raczej schłodzonego Sauvignon Blanc.
Bez względu na to, co wybierzecie, mamy nadzieję, że to będzie wyjątkowy posiłek!
Wszystkie te doskonałe wina zakupisz u nas na wybieramwino.pl
Komentarze