Świeże, ekologiczne i pachnące zioła to gwarancja niepowtarzalnego smaku potraw oraz możliwość zachowania dobrego zdrowia. Poznaj właściwości wspomnianych roślin i dowiedz się, skąd czerpać świeże zioła w okresie jesienno – zimowym.
„Nie ma na świecie bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia” zwykł mawiać George Bernard Shaw i trudno odmówić mu racji, zwłaszcza w świetle najnowszych badań naukowych. Wyniki przeprowadzonych testów jednoznacznie dowiodły, że zjedzenie dobrego posiłku pobudza tak zwany układ nagrody sprawiając przy tym, że poziom dopaminy (odpowiedzialnej za uczucie błogości i odprężenia) wzrasta aż o 50%! Brzmi zachęcająco? Z pewnością, jednak należy pamiętać, że nawet potrawa przygotowana z najlepszej jakości składników nie podbije naszych kubków smakowych, jeśli zostanie ona pozbawiona przypraw. Jakich konkretnie? Przede wszystkim świeżych, aromatycznych ziół.
Zioła w twojej kuchni – dlaczego warto ich używać?
Świeże zioła stanowią podstawę każdej, udanej potrawy. Trudno wyobrazić sobie dobry, pachnący żurek pozbawiony dodatku majeranku czy też młode ziemniaczki bez aromatycznego koperku. Naturalnie zdecydowana większość osób sięga po zioła właśnie w celu doprawienia przyrządzanych dań, niemniej warto zdawać sobie sprawę z faktu, iż zioła są nie tylko bardzo smaczne ale również niezwykle zdrowe. Oczywiście sposób, w jaki wpływają one na ludzki organizm uzależniony jest od rodzaju wykorzystywanej przez nas rośliny.
Prozdrowotne właściwości ziół
- Bazylia – wspomaga trawienie, wzmacnia żołądek oraz układ nerwowy, łagodzi wzdęcia, pobudza krążenie, chroni przed stanami zapalnymi.
- Koperek – stanowi bogate źródło przeciwutleniaczy (które chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników), wspiera pracę układu moczowego, wykazuje działanie antybakteryjne i antystresowe.
- Oregano – wykazuje działanie antybakteryjne, wspomaga układ pokarmowy, oczyszcza organizm z nagromadzonych toksyn, łagodzi stany zapalne, działa przeciwgorączkowo, zwalcza pasożyty.
- Rozmaryn – pobudza wydzielanie soków żołądkowych, wspomaga trawienie tłuszczów, wspiera działanie wątroby, pęcherzyka żółciowego, serca, układu nerwowego i układ krążenia. Wykazuje działanie antybakteryjne.
- Szałwia – wykazuje działanie antyseptyczne, przeciwbólowe, uspokajające, pobudza przemianę materii, wspomaga trawienie tłuszczów, wzmacnia system immunologiczny.
Warto dodać, iż największe ilości cenny witamin i minerałów obecne są zwłaszcza w świeżych ziołach, o które ciężko w okresie jesienno – zimowym. Czy aby na pewno? Niekoniecznie, ponieważ z pomocą przychodzi Baziółka czyli producent świeżych, soczystych i aromatycznych ziół, takich jak m.in. bazylia, kolendra, koperek, lubczyk, tymianek, mięta, majeranek, melisa, oregano, pietruszka, rozmaryn, szałwia i wiele, wiele innych. Zdrowe i pyszne zioła znajdziesz na stronach sklepu https://baziolka.pl.
Komentarze